Skip to content
Βυζαντινά Μνημεία, Ιερά Μονή Γηρομερίου
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Βυζαντινά Μνημεία, Άγιος Δημήτριος
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Βυζαντινά Μνημεία

Η ευρύτερη περιοχή έχει σημαντικά βυζαντινά μνημεία όπως είναι η μονη Ιερά μονή Γηρομερίου στους Φιλιάτες και ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Κυψέλη.

Βυζαντινά Μνημεία, Ιερά Μονή Γηρομερίου
Βυζαντινά Μνημεία, Ιερά Μονή Γηρομερίου
Βυζαντινά Μνημεία, Ιερά Μονή Γηρομερίου
Βυζαντινά Μνημεία, Ιερά Μονή Γηρομερίου

Ιερά Μονή Γηρομερίου

Ενα πολύ σημαντικό βυζαντινό μνημείο είναι η μονή Γηρομερίου, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ανάγει την ίδρυσή της στο α΄ μισό του 14ου αιώνα. Είναι κτισμένη στη νοτιοδυτική πλαγιά της οροσειράς Φαρμακοβούνι, βόρεια των Φιλιατών, πολύ κοντά στον οικισμό του Γηρομερίου και αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Θεσπρωτίας και γενικότερα της Ηπείρου. Ιδρυτής της υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα ο Όσιος Νείλος ο Εριχιώτης (c.1250-1336/7), που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα από την αυτοκρατορική οικογένεια των Λασκαριδών.
Το σημερινό καθολικό χρονολογείται το 1568, σύμφωνα με επιγραφή, εντοιχισμένη στη νότια εξωτερική πλευρά, και πρόκειται για την εκ βάθρων ανακαίνιση που έγινε από τον Ισαρη Οξηώτη, καταγόμενο από την Πωγωνιανή. Ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, στο κέντρο του οποίου υψώνεται ο πολυγωνικός τρούλος. Στη δυτική πλευρά υπάρχει χαμηλός νάρθηκας και εξωνάρθηκας, ο οποίος αρχικά ήταν διαμορφωμένος ως ανοικτό προστώο.
Στο βυζαντινό μνημείο αυτό οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στα 1679 και έγιναν με δαπάνη του Πάνου Ιερομνήμονα από τα Ιωάννινα, ο οποίος εικονίζεται με τον επίσκοπο Γηρομερίου Παρθένιο στις τοιχογραφίες του βόρειου τοίχου. Στη μονή λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα Ιερατική σχολή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας σε προσκυνητάρι του ναού, που αποτελεί θαυμάσιο έργο των αρχών του 14ου αιώνα και σχετίζεται με τον Όσιο Νείλο.
Το καθολικό του βυζαντινού μνημείου πλαισιώνεται βόρεια και νοτιοανατολικά από κελιά και άλλα βοηθητικά κτίρια που είναι κτισμένα σε διαφορετικά επίπεδα και περιβάλλεται από ψηλό περιβολότοιχο.
Η μονή είναι και σήμερα σε λειτουργία με άνδρες μοναχούς και είναι γνωστή για την κοινωνική προσφορά της.

Βυζαντινά Μνημεία, Άγιος Δημήτριος
Βυζαντινά Μνημεία, Άγιος Δημήτριος
Βυζαντινά Μνημεία, Άγιος Δημήτριος

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου

Η μονή βρίσκεται στο χωριό Κυψέλη, του Νομού Πρέβεζας

Το καθολικό κτίστηκε από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ ΄Β Δούκα το 1242, όπως μαρτυρεί πλίνθινη επιγραφή στο τύμπανο του νότιου παραθύρου της εγκάρσιας καμάρας. Σε μεταγενέστερη φάση κτίστηκαν τα πλευρικά προσκτίσματα (παρεκκλήσια), και στα τέλη του 13ου αιώνα ο νάρθηκας. Σύγχρονη με το καθολικό είναι η Τράπεζα της μονής που έχει μεταβληθεί σε ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι τοιχογραφίες του καθολικού ανάγονται στο 17ο – 18ο αιώνα.Το καθολικό της μονής διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο ναός είναι τρίκλιτος σταυρεπίστεγος (τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσια καμάρα). Στις τρεις πλευρές του ναού, εκτός από την ανατολική, έχουν προσκολληθεί προσκτίσματα, νάρθηκας στα δυτικά, τριμερή διαμερίσματα στα βόρεια και νότια. Η τοιχοποιία είναι πλινθοπερίβλητη (πωρόλιθοι που πλαισιώνονται από πλίνθους), και φέρει πλούσια κεραμοπλαστική διακόσμηση, ιδίως στην αψίδα. Από τα άλλα κτίσματα της μονής, σε καλύτερη κατάσταση διατηρείται η Τράπεζα.

Εξερευνήστε ακόμα

Προσφορές & Ειδικά Πακέτα

Δείτε Επίσης

Εγγραφείτε στο Newsletter 

Kάντε κράτηση για τις διακοπές σας σήμερα στο Piges Hotel

Κάντε απευθείας κράτηση για να πετύχετε την καλύτερη τιμή, αποκλειστικές προσφορές και χωρίς κρυφές χρεώσεις.

Γιατί να κάνετε απευθείας κράτηση;

Κάνε κράτηση απευθείας μέσω της ιστοσελίδας μας και απόλαυσε τις χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές.

Piges Loyalty Club Rewards Πρόγραμμα επιβράβευσης σε απευθείας κρατήσεις.

Γίνετε από τους πρώτους που θα μαθαίνετε για τα πακέτα και τις προσφορές μας.

04. Χωρίς κρυφές χρεώσεις

Πολλές ιστοσελίδες χρεώνουν επιπλέον κρυφές χρεώσεις, εμείς όχι.

Απολαύστε μια μοναδική διαμονή στις Πηγές του Αχέροντα.

Μπορείτε να καταργήσετε την εγγραφή σας ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο υποσέλιδο των email μας. Για πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου μας, επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας. Χρησιμοποιούμε το Mailchimp ως πλατφόρμα μάρκετινγκ. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να εγγραφείτε, αναγνωρίζετε ότι τα στοιχεία σας θα μεταφερθούν στο Mailchimp για επεξεργασία.